De gemeente Groningen mag van de rechter vijf prostitutiepanden in de Vishoek en de Hoekstraat sluiten. De eigenaar werd onlangs door de Hoge Raad veroordeeld tot een celstraf van negen maanden vanwege poging tot doodslag.

Dat meldt RTV Noord.

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Groningen staat dat de burgemeester een vergunning voor een prostitutiepand mag intrekken als de vergunninghouder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan een half jaar.

De eigenaar van de panden in het Groningse A-Kwartier is veroordeeld voor de ernstige mishandeling van een Servische man tijdens rellen na afloop van de finale van het EK onder 21 tussen Nederland en Servië in 2007.

Bezwaar

De man stapte vorige week naar de rechter om bezwaar te maken tegen het intrekken van de vergunning. Volgens de rechter heeft de eigenaar echter aangetoond in staat te zijn tot grof geweld. Daarmee vormt hij een gevaar voor de vrouwen die in de panden werken en voor de openbare orde, aldus de rechtbank.

Ook als de rechter in het nadeel van de gemeente Groningen had geoordeeld, was de man binnen een jaar zijn prostitutievergunningen kwijtgeraakt. Vanaf 1 januari 2016 is prostitutie in het A-Kwartier niet meer toegestaan.