Een tiental actievoerders heeft zich maandagochtend vastgeketend in het hoofdgebouw van gashandelshuis GasTerra om te demonstreren tegen de gaswinning in Groningen.

Zeven actievoerders hebben zich in het pand vastgeketend aan zuilen. Drie activisten zitten vast aan het balkon. Zij hebben een spandoek aan de gevel van het hoofdgebouw gehangen. Andere demonstranten houden zich op voor het hoofdgebouw. De sfeer in en buiten het pand is rustig.

De actievoerders laten weten dat ze het protest de hele dag vol willen houden. Onderhandelingen tussen de politie en de actiegroep liepen op niets uit. De Groningse burgemeester Den Oudsten grijpt vooralsnog niet in, want volgens hem is er geen gevaar voor de openbare orde, het verkeer en de volksgezondheid. Vanmiddag gaan de actievoerders en de politie opnieuw met elkaar in gesprek.

De actievoerders die onder andere aan de balustrade van de trap op de vierde verdieping zitten vastgeketend,  weigeren te praten met de politie en GasTerra. "Het is bepaald niet leuk", zegt een woordvoerder van GasTerra. "Collega's kunnen niet werken en zijn afgeleid. Maar we vinden het niet zinvol om de actie met geweld te beeindigen. We laten het even zo." 

Volgens een politiewoordvoerder wordt er veel overlegd met de actievoerders. "De sfeer is vooralsnog rustig", aldus de woordvoerder. 

GroenFront vindt dat GasTerra een grote rol speelt bij de gaswinning in Groningen, omdat zij het aardgas verhandelt.