Het Groninger Museum heeft in 2014 ongeveer acht procent minder bezoekers getrokken dan een jaar eerder. In totaal passeerden 180.000 bezoekers de kassa.

Dat meldt het Groninger Museum maandagmorgen.

Woordvoerder Willemien Bouwers reageert daarmee op een bericht in de papieren editie van het NRC Handelsblad. Daarin vergelijkt deze krant de bezoekcijfers van twintig musea in Nederland uit 2014 met het jaar ervoor. Dan blijkt dat het Groninger Museum slecht scoort: het museum staat in een rijtje van tien van instellingen met dalende bezoekersaantallen.

Rembrandt

Momenteel is er in het Groninger Museum een tentoonstelling van schilderijen uit Dresden, die werd geopend door koningin Maxima. Er hangen in het museum schilderijen van bijvoorbeeld Rembrandt en Canaletto.

Mogelijk dat deze expositie wel weer zorgt voor een grotere belangstelling. “Het klopt inderdaad dat de bezoekerscijfers wat zijn afgenomen”, zegt woordvoerster Bouwers. “De tentoonstelling Natural Beauty heeft helaas niet gebracht wat we hadden gehoopt. Verder is er veel aandacht uitgegaan naar de musea die een heropening hadden. Dat heeft veel concurrentie opgeleverd.”

De afgelopen weken is de tentoonstelling Het Geheim van Dresden druk bezocht, aldus het museum. “Er zijn mooie recensies verschenen en de eerste reacties zijn positief. We hopen dus dat 2015 een beter jaar wordt voor ons”, besluit ze.