De in culturele kringen in Groningen bekende Kees van der Hoef wordt 3 januari 80 jaar. Deze verjaardag vormt voor het Groninger Forum aanleiding om een nieuwe videofilm over hem te vertonen. 

Van der Hoef was in het laatste kwart van de vorige eeuw actief als dichter, rock & roller, manifestant en stadschroniqueur. "Kortom: hij is een Stadjer", aldus het Groninger Forum.

Het Groninger Forum en de organisatie Groninger Videolandschap organiseren daarom zondag 4 januari de 56ste editie van "Groningse Nieuwe", met de première van de  documentaire KEES van de hand van Buddy Hermans.

De film gaat over Van der Hoef (1935), een pure autodidact die zich tijdens zijn leven heeft ontwikkeld tot de belichaming van het begrip Stadjer.

Literaire leven

Buddy Hermans' documentaire laat het in beelden vastgelegde leven van Kees, zoals hij in Groningen bekend staat, in alle facetten zien.

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag zal een naar hem genoemde prijs voor een opvallende prestatie in het Groningse literaire leven opnieuw worden uitgereikt.