Supporters van SC Heerenveen hebben vrijdagnacht het beeld van FC Groningen-legende Tonny van Leeuwen bij de Euroborg blauw-wit geverfd.

Dat meldt RTV Noord zaterdag.

De ludieke supportersactie komt aan de vooravond van de 'Derby van het Noorden' tussen FC Groningen en SC Heerenveen, die zondag in Euroborg gespeeld wordt.

Rond die wedstrijd worden door beide supportersgroepen vaker dergelijke acties uitgevoerd. Zo voorzagen FC Groningen-fans in het verleden ook al eens het beeld van Abe Lenstra bij het Heerenveen-stadion van een laagje groen-witte verf.

De Friese supporters die vrijdagnacht toesloegen, hingen bij het beschilderde Tonny van Leeuwen-standbeeld een spandoek met de tekst 'TvL voor altijd blauw en wit'. Daarmee verwezen ze naar het verleden, waarin Tonny van Leeuwen keepte voor GVAV, de voorloper van FC Groningen die net als de Friezen in een blauw met wit tenue speelde.

De blauw-witte verf bleek zaterdagochtend gemakkelijk te verwijderen. Tonny van Leeuwen had tegen 10.00 uur weer zijn originele bronzen glans terug.