De Rotterdamse traditie van Sint Pannekoek wordt steeds populairder. De door tekenaar Jan Kruis verzonnen traditie wordt al een aantal jaar op 29 november in Rotterdam op diverse plekken gevierd. Maar het evenement krijgt nu ook navolging in onder meer Groningen.

In restaurant De Boom in de Korrewegwijk vindt zaterdagmiddag een ludiek evenement plaats om de Rotterdamse traditie te eren.

Behalve dat er pannenkoeken worden gemaakt en gegeten, zijn er ook tafels waar buurtgenoten spelletjes met elkaar kunnen spelen. Bovendien heeft het etablissement een top 25 van Pannenkoekenmuziek samengesteld.

In de lijst staan liedjes die met het bakken en eten van de lekkernij te maken hebben, zoals No Milk Today van Herman’s Hermits en Turn Turn Turn van The Byrds. Deze nummers worden gedraaid tijdens het vrolijke eetfestijn.

Traditie

Het fictieve feest is afkomstig uit een stripje uit de legendarische reeks Jan, Jans en de Kinderen die Kruis halverwege de jaren tachtig maakte. Omdat Catootje zin heeft in pannenkoeken, stelt Opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Het hele gezin wacht de vader des huizes dan ’s avonds op met een pannenkoek op het hoofd.

Het evenement is onder meer populair onder studenten en was de afgelopen jaren een grote 'trending' hit op sociale media. Op Twitter verschenen er vorig jaar met de hashtag #sintpannekoek vele honderden foto's van mensen en gezinnen met pannenkoeken op hun hoofd.