Over tien jaar zijn de bussen verdwenen uit het stadscentrum van Groningen en de vrachtwagens die winkels bevoorraden, rijden dan elektrisch.

Volgens de Groningse wethouder Joost van Keulen is de binnenstad van Groningen over tien jaar aanzienlijk schoner en rustiger. Hij zei dat tijdens de ondertekening van een Green Deal met staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur.

In de Green Deal staan afspraken om de uitstoot van CO2 te verminderen door samen te werken aan slimmere en schonere vormen van stadsdistributie.

Volgens wethouder Van Keulen nam Groningen ooit als eerste het verkeerscirculatieplan aan. Weliswaar kwam daar veel kritiek op, maar later bleek het weren van auto’s uit het centrum een succes. Van Keulen wil nu een volgende grote stap maken om de binnenstad nog leefbaarder te maken. “Daarom wordt er nu gewerkt aan het weren van bussen in de binnenstad”, aldus de wethouder.

De wethouder wil nu met het Groningse bedrijfsleven overleggen over de vraag hoe het transport zo snel mogelijk schoon kan worden.