De Veiligheidsregio Groningen houdt vrijdag in de regio van Delfzijl een grote oefening waarbij ze een omvangrijke aardbevingsramp simuleren.

Dat meldt de Veiligheidsregio Groningen.

De oefening wordt gehouden onder de noemer ‘systeemtest’. Naast de brandweer, ambulance en politie doen ook gemeenten en het waterschap mee aan de oefening. De Veiligheidsregio wil niet precies zeggen wat voor scenario ze oefenen. Ze melden alleen dat het om een aardbeving zou gaan.

De Veiligheidsregio moet elk jaar oefenen met een crisissituatie, tenzij er eerder dat jaar een groot ‘echt’ incident heeft plaatsgevonden. Dat was in de provincie Groningen niet het geval en dus is gekozen voor dit scenario. Er kijken inspecteurs mee of alle crisisdiensten wel goed samenwerken. Het gaat daarbij vooral om de communicatie tussen alle commandanten en verantwoordelijken en de systemen die worden gebruikt.

Er is verder weinig te merken van de oefening. Zo staat er in het centrum van Delfzijl wel een commandopost, maar hoeven de hulpdiensten bij zo’n oefening niet massaal uit te rukken.