Een groep omwonenden is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen de plannen voor de nieuwe zuidelijke ringweg.

Dat meldt de Stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg Groningen aan Nu.nl.

Het beroep is door de stichting ingediend namens Wijkcomité Helpman, het Parcival College en 25 natuurlijke personen. De groep liet eerder al weten dat ze donateurs zochten om de gang naar de hoogste bestuursrechter in Nederland mogelijk te maken.

Onlangs tekende minister Schultz van Haegen het Tracébesluit voor de ingrijpende reconstructie van de Ring Zuid. De rijksweg gaat over een afstand van 12 kilometer op de schop. Een deel komt ondergronds te liggen en boven de weg komt een nieuw park. Voor de ombouw van de zuidelijke ringweg en de aanpak van stadswijken is een budget beschikbaar van 693 miljoen euro.

Ernstige gevolgen

Volgens de omwonenden hebben de plannen ernstige gevolgen voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad. Zo zijn ze bang dat er veel meer verkeer komt in hun wijk. De omwonenden denken dat de rechters de plannen naar de prullenbak zullen verwijzen.

De gemeente en provincie Groningen hadden eerder al laten weten dat ze er vanuit gingen dat omwonenden naar de Raad van State zouden stappen. Zij zijn niet bang dat dit gevolgen heeft voor de plannen. De beroepsprocedure kan maanden in beslag nemen.