Een Gronings bedrijf dat een vaccin tegen ebola zegt te kunnen ontwikkelen, is op zoek naar financiering.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Het biotechnologiebedrijf Synvolux is van plan om via crowdfunding 2,5 miljoen euro binnen te halen. Dat bedrag heeft het bedrijf naar eigen zeggen nodig om halverwege volgend jaar heel West-Afrika te kunnen voorzien van een innovatief, zelfontwikkeld vaccin tegen ebola.

De grote farmaceutische concerns werken momenteel aan een vaccin op basis van een verzwakte vorm van het virus zelf. Het door Synvolux ontwikkelde vaccin bestaat echter niet uit een zwakke virusvariant, maar uit een klein stukje van het DNA, aangevuld met hulpstoffen. Groot voordeel daarvan is dat het vaccin niet constant gekoeld hoeft te worden, zoals dat wel het geval is bij de klassieke middelen.

Synvolux heeft, in onder andere vaccins tegen hepatitis B, al aangetoond dat de DNA-techniek werkt. Het concept is echter nog nooit toegepast in menselijke vaccins.

Om de veelbelovende ontwikkeling en productie te starten, is 2,5 miljoen euro nodig. Om dat bedrag op te halen is gestart met een crowdfundingcampagne.

Indien de financiering rond komt, hoopt het bedrijf al begin volgend jaar medisch personeel dat naar West-Afrika gaat in te kunnen enten.