In de Centrale Bibliotheek Groningen zijn zaterdagavond de winnaars bekend gemaakt van de prijs voor Het Beste Groninger Boek 2014.

In de categorie 'fictie' won Yvonne van den Berg met haar autobiografische roman De viool van mijn moeder. Het boek Lagen in de stad; oude vondsten in nieuwe verhalen, onder redactie van stadsarcheoloog Gert Kortekaas, sleepte de prijs in de wacht in de categorie 'non-fictie'.

De winnaars ontvingen uit handen van Anton Brand, voorzitter van Stichting Literaire Activiteiten Groningen een door kunstenaar Dolf Verlinden gemaakte linosnede, met daarop een met de hand gezette rijmprent van dichter Nyk de Vries.

De andere genomineerde auteurs waren Aafke Steenhuis, Frans Westra, Menno Wielinga, Jeroen van Zanten, Janneke Holwerda, Martine Letterie & Karlijn Stoffels, Klaas Schuurman en Meindert Talma.

Jury en prijs

De jury voor Het Beste Groninger Boek wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit Hanneke Boonstra (hoofdredacteur Universiteitskrant), Doeko Bosscher (emeritus hoogleraar Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Marten Disberg (lid Raad van Toezicht, Biblionet Groningen).

De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt uitgereikt sinds 2009. Onder de winnaars van voorgaande jaren bevinden zich auteurs als Auke Hulst, Herman Sandman en Barbara Stok.