Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, is fel tegen een lezing die voormalige DDR-leider Egon Krenz maandag gaat geven in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden vrijdag.

Krenz is door het Centre for European Security Studies uitgenodigd voor een lezing over de gevolgen van de val van de Berlijnse muur.

Blühm, die van Duitse afkomst is, ziet de komst van als een persoonlijke belediging. Krenz was de laatste communistische leider van de DDR. Volgens Blühm, die werd geboren in Oost-Berlijn, was het volgens Krenz geoorloofd om op vrouwen en kinderen te schieten als die probeerden te vluchten.

Krenz trad af na de val van de Muur en werd later veroordeeld tot 6,5 jaar cel omdat hij verantwoordelijk werd gehouden voor het doodschieten van zeker vier vluchtende Oost-Duitsers.

Geen podium voor Krenz

Blühm vindt dat Krenz geen podium moet krijgen met een lezing en had liever gezien dat hij in een discussiepanel zou zitten. In het Dagblad van het Noorden zegt hij dat het altijd riskant is om een vergelijking te trekken met nazi’s. “Maar voor mij is dit zoiets als postuum Seyss-Inquart te vragen hoe hij terugkijkt op de Bezetting en hoe het voelde te worden opgehangen in Neurenberg", aldus Blühm in de krant.

Organisator CESS reageert geschrokken en laat weten geen propaganda te willen maken voor het communisme. Wel past de lezing in een uitgebreid programma en is het mogelijk om vragen te stellen aan Krenz.