Een voormalige brandweerman uit Appingedam dreigt een celstraf van veertien dagen te krijgen voor het in brand steken van meerdere voertuigen en het doen van valse aangiftes.

Dat meldt RTV Noord.

De eis van het Openbaar Ministerie is gelijk aan het aantal dagen dat de 30-jarige man in voorarrest heeft gezeten. De man hangt ook een voorwaardelijke celstraf van twee jaar met een proeftijd van drie jaar boven het hoofd. Ook wil de officier van justitie dat de man een alcoholverbod krijgt en gedupeerden een vergoeding van 50.000 euro betaalt.

De brandweerman zou tussen oktober 2010 en april 2013 meerdere auto’s en een bestelbus in de brand hebben gestoken. Ook deed hij valse aangiftes, verduisterde hij gereedschap en vernielde hij poederbussen op de brandweerkazerne.

Auto van collega in de brand

Een deel van de branden, die hij overigens zelf bluste, heeft de man bekend te hebben gesticht. Hij zou handelen uit wraak en frustratie. Zo stak hij een auto van een collega-brandweerman in brand omdat die hem als een klein kind behandelde. Er sneuvelde een bedrijfsbus van een voormalig werkgever omdat zijn contract niet werd verlengd. Ook stal hij daarvan gereedschap. Veel van de branden werden gesticht op het moment dat de man dronken was.

De man is in therapie gegaan en heeft een nieuwe baan. Om die positieve ontwikkelingen niet te frustreren, is een celstraf ongepast.