De bijna tachtig kilometer lange zeedijk in Groningen wordt sinds woensdagochtend 7.00 uur volledig bewaakt.

Hoewel de waterstand weer zakt, wordt de dijkbewaking nog niet opgeheven, zegt een woordvoerster van Waterschap Hunze en Aa's.

Dat meldt waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap heeft tachtig dijkwachten op pad gestuurd die in groepjes van drie de kering inspecteren. Ook de dijkposten zijn bemand.

De hoogste waterstand werd in Delfzijl gemeten. Het water kwam hier tot 4,02 meter boven NAP. Eerder werd hier een waterstand van 4,11 meter verwacht. De hoogste waterstand in de nacht van dinsdag op woensdag was 2.72 meter boven NAP. De voorspelde hoogte van 3.10 meter werd dus niet gehaald.

Lauwersoog

In Lauwersoog stond de visafslag onder water. Het water kwam hier tot 3,35 meter boven NAP. De brandweer rukte uit om de kelder van een restaurant leeg te pompen, die onder water was gelopen.

De waterschappen hebben van Harlingen tot Delfzijl dijkbewaking ingesteld. Kades van een aantal havens langs de Waddenkust zijn onder water gelopen, zoals in Harlingen, Oudeschild op Texel en op Terschelling.

In Delfzijl zijn dinsdag al dijkdoorgangen gesloten. De zogeheten coupures gaan dicht zodra het water hoger staat dan drie meter boven NAP. Vooral aan de kust waait het nog flink, terwijl er in het binnenland slechts sprake is van windkracht drie.