Inwoners van het Groningse Ter Apel moeten hun kraanwater eerst koken voordat ze het gebruiken. De kwaliteit van het drinkwater voldoet niet aan de norm.

Dat meldt het Waterbedrijf Groningen op hun site.

Het waterbedrijf wil elk risico uitsluiten en geeft daarom een preventief kookadvies. Dat houdt in dat het water voor consumptie drie minuten moet worden gekookt. Dat geldt ook voor water voor koffiezetapparaten en waterkokers, omdat de kooktijd daarvan te kort is. Voor het spoelen van het toilet of het douchen is het drinkwater wel geschikt.

Het waterbedrijf geeft normaal gesproken een preventief kookadvies als het leidingwater besmet is door een bacterie. Die hoeft niet meteen ziekteverwekkend te zijn, maar het toont wel aan dat het water niet voldoet aan de strenge kwaliteitseisen. Als er teveel bacteriën in het water zijn, moet het eerst gekookt worden zodat ze worden gedood.

Het waterbedrijf doet momenteel onderzoek naar de kwaliteit van het water. Als dat weer goed is, wordt het kookadvies ingetrokken. Het Waterbedrijf Groningen verwacht dinsdagochtend alles weer in orde te hebben.