Minister Melanie Schultz van Haegen heeft maandagmiddag het Tracébesluit getekend voor de ombouw van de zuidelijke ringweg rond Groningen.

De Ring Zuid gaat over een afstand van twaalf kilometer op de schop. Een van de grote knelpunten die wordt aangepakt is het Julianaplein. Het verkeersplein wordt volledig ongelijkvloers zodat er een betere doorstroming komt van het verkeer op de A7/N7 en de A28.

De stoplichten zullen dan verdwijnen. Het Julianaplein is het laatste kruispunt van de rijkswegen in Nederland waar nog verkeerslichten staan.

De zuidelijke ringweg wordt dieper in de grond ingebouwd en over de weg komen drie grote deksels waar ruimte is voor groen, fiets- en looppaden. Voor het project is een budget beschikbaar van 693 miljoen euro.

Op het Tracébesluit kan nog bezwaar worden gemaakt. Omwonenden hebben al laten weten naar de Raad van State te stappen. Verwacht wordt dat het project eind 2014 of begin 2015 kan worden aanbesteed. Eind volgend jaar moet dan worden begonnen met de daadwerkelijke ombouw.