De vier raadsleden van Gemeentebelangen Bedum stappen uit de gemeenteraad. Ze geven hun zetels per 1 november op, zo meldt de partij woensdag.

De raadsleden van Gemeentebelangen, met vier zetels de grootste partij in de raad, bezochten sinds april uit onvrede over de politieke verhoudingen in de raad al geen vergaderingen meer.

De leden konden het niet verkroppen dat ze als grootste partij buiten de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie werden gehouden.

De raadsleden hebben afgelopen maanden, onder leiding van burgemeester Henk Bakker, gesprekken gevoerd met de overige raadsleden in de Groningse plaats in de hoop de verhoudingen te herstellen.

Zonder succes, zegt fractievoorzitter Martin Broekmans. ''We kunnen onze raadswerkzaamheden daarom niet naar behoren uitvoeren", aldus de voorzitter.

Door het opgeven van de zetels is er nu plek voor andere leden van de partij om plaats te nemen in de raad. Het is volgens Broekmans nog niet duidelijk of dit ook gaat gebeuren. Dat wordt binnenkort op een ledenvergadering besproken, zegt hij.