Akkerbouwer en vleeskuikenhouder Pieter van der Burg uit het Groningse Oostwold heeft donderdag de Agrafiek Award in de wacht gesleept.

Dat meldt Agrafiek op de eigen website.

Van der Burg krijgt de award in de categorie akkerbouw omdat hij op verschillende vlakken heel innovatief bezig is en er niet bang voor is om zijn nek uit te steken. Volgens het juryrapport is hij "actief op zoek naar vernieuwing en het realiseren van duurzaamheid in verschillende aspecten binnen zijn bedrijf".

Van den Burg teelt graan als voer voor zijn vleeskuikens, stro als brandstof voor de verwarming van de stallen en gebruikt vleeskuikenmest voor zijn akkerbouwtak. Dat zorgt ervoor dat de boer minder last heeft van prijsschommelingen in de markt.

Gewasbeschermingsmiddelen

Ook houdt Van der Burg zich bezig met het effectiever inzetten van gewasbeschermingsmiddelen, het beter verwerken van mest en een proef voor niet kerende grondbewerking en bladbemesting.

Het is de eerste keer dat de Agrafiek Awards worden uitgereikt aan innovatieve en duurzame boeren. De winnaars krijgen een beeldje en een beeldreportage aangeboden.