Het Groninger Museum heeft een belangrijk schilderij van een schilder van kunstenaarsvereniging De Ploeg kunnen verwerven. Het gaat om een werk van Jan Wiegers Zittend naakt uit 1925.

Dat meldt het Groninger Museum.

Dat is volgens het Groninger Museum een fraai voorbeeld van de expressionistische schilderkunst die gedurende de periode 1922-1927 binnen de Groninger Ploeg tot stand kwam.

Het Groninger Museum heeft het werk kunnen kopen dankzij de steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Fonds voor 20ste-eeuwse Nederlandse Schilderkunst en haar Themafonds Moderne en Hedendaagse kunst.

Op de achterzijde van dit schilderij staat ook een voorstelling, een portret van het Ploeglid Johan van Zweden. Jan Wiegers (Kommerzijl 1893- 1959 Amsterdam) was in 1918 één van de oprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg. 

Wiegers is met name bekend geworden door zijn portretten en landschappen. In de jaren twintig van de vorige eeuw schilderde hij daarnaast ook expressionistische naakten die eveneens tot de hoogtepunten van zijn oeuvre gerekend kunnen worden.