De Stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg Groningen maakt zich ernstig zorgen over de plannen voor een extra smalle tunnel tussen het Julianaplein en het Europaplein.

Dat schrijft de stichting in een verklaring.

In de plannen zijn de rijstroken slechts 3,10 breed (40 centimeter minder dan een snelwegbaan) en ontbreekt in de tunnel een vluchtstrook.

Door de weg zo smal mogelijk te maken, hoopt de projectorganisatie dat automobilisten zich eerder aan de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur zullen houden. Volgens de stichting zorgen de plannen echter juist voor minder verkeersveiligheid. "Wie straks in de tunnel vast komt te staan, door pech of een andere calamiteit, kan geen kant op", aldus de stichting in een verklaring.

Volgens de stichting is dan ook niet de verkeersveiligheid de belangrijkste overweging voor de smalle tunnel, maar is dat kostenbesparing. "Het is pijnlijk om te zien hoe deze ingreep wordt verkocht als een verbetering van de verkeersveiligheid", schrijft de bewonersorganisatie.

"Een paar zichtbare flitspalen bij de tunnelingangen zijn immers even effectief om de snelheid te handhaven, zonder de weggebruikers in gevaar te brengen."