Ondernemers vrezen te nauwe doorgang Grote Markt

Groningse ondernemersorganisaties vinden dat er straks een ruime passage moet komen tussen de Grote Markt en de in aanleg zijnde Nieuwe Markt, waar ook het Groninger Forum wordt gebouwd.

Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant dinsdag.

De gemeente Groningen wil een doorgang toestaan, waardoor bezoekers via de oostwand van de Grote Markt naar het Forum kunnen lopen. De ondernemers vinden dat die doorgang geen nauw steegje moet worden.

Volgens het bestemmingsplan zal de doorgang tussen de Grote Markt en Nieuwe Markt zal een doorgang van minimaal zes meter hebben. Een bredere doorgang heeft bij het Groningse bedrijfsleven echter de voorkeur.

"De binnenstad heeft voldoende voorbeelden van gewenste en ongewenste breedtes in de vorm van diverse stegen en steegjes", zo schrijven Bert-Jan Hakvoort van de Groningen City Club en Auke Oosterhof, senior manager van MKB Nederland Noord. Ze doen dat in een reactie op het ontwerp van de gemeente.

"De uitstraling van de doorgang is cruciaal om passanten te laten besluiten er wel of niet gebruik van te maken", zeggen beide heren. Ze pleiten voor een aantrekkelijke en lichte doorgang die zorgt voor een veilig gevoel. Alleen op die manier zouden er loopstromen ontstaan richting het Forum.

Lees meer over:
Tip de redactie