Het Groningse OM heeft donderdag celstraffen van vier en vijf jaar geëist tegen twee mannen die ervan worden verdacht vorig jaar op gewelddadige wijze vier mannen te hebben gegijzeld.

Dat meldt RTV Noord

Het tweetal (29 en 35 jaar oud) zou samen met een aantal anderen het viertal slachtoffers – allen van Vietnamese afkomst – drie dagen lang hebben vastgehouden in de woning van de 35-jarige hoofdverdachte aan de Grote Beerstraat. 

Tijdens die drie dagen zouden de gijzelaars zijn vastgebonden, geslagen, beroofd en bedreigd met een vuurwapen en een stroomstootwapen. Daarnaast moesten ze naar eigen zeggen een in de woning aanwezige wietplantage ontmantelen en opruimen.

De vier gijzelaars werden uiteindelijk vrijgelaten nadat familie en vrienden een losgeld van 5.000 euro hadden betaald.

Wietteelt

Volgens het Openbaar Ministerie was een conflict over de wietteelt aanleiding voor de gijzeling. De twee verdachten zouden deel uitmaken van een West-Afrikaanse bende die meerdere hennepkwekerijen in Groningen bestiert. 

De Vietnamezen werkten volgens het OM voor de bende. De gijzelnemers zouden ze verdacht hebben van het stelen van softdrugs uit de woning aan de Grote Beerstraat.

Beide verdachten ontkennen schuldig te zijn. De 35-jarige Groninger zegt tijdens de gijzeling niet eens in de woning aanwezig te zijn geweest. Het OM ziet hem echter als hoofdverdachte en eist daarom vijf jaar cel.

Bezoek

De 29-jarige medeverdachte zegt in de gijzeling verzeild te zijn geraakt toen hij bij een vriend op bezoek ging. Hij zou zelfs nog geprobeerd hebben de gijzelaars te bevrijden. De openbaar aanklager gelooft hier echter niets van en eist daarom vier jaar cel tegen hem.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.