Volgens Robert Looden, de man van de vrouw die vrijdag van een supermarkt aan de Vechtstraat in Groningen een winkelverbod kreeg, is het discriminatie dat de bedrijfsleider zijn vrouw beschuldigt van meerdere incidenten.

"Mijn vrouw is van Roemeense afkomst en spreekt geen vloeiend Nederlands. Het is discriminatie dat ze lange tijd in de gaten is gehouden."

Zijn vrouw kreeg vrijdag een winkelverbod opgelegd, nadat het 3-jarige dochtertje van het stel met een maïskolf in het mandje van haar fietsje de kassa's passeerde. Volgens de supermarkt was dit het tweede incident in enkele weken tijd.

Overdreven, aldus Looden. "Een paar weken geleden pakte mijn zoontje een tijdschrift, dat op de grond viel. Een andere klant attendeerde haar daarop. Mijn vrouw wist van niks, en heeft het terug in het schap gezet." Het 'incident' kwam volgens hem pas afgelopen vrijdag ter sprake.

Zerotolerancebeleid

Eerder heeft de supermarkt haar nooit aangesproken, zegt Looden. "Alle cassieres daar kennen ons en zijn altijd vriendelijk. Dit gaat helemaal nergens over. Volgens de bedrijfsleider is dit het zerotolerancebeleid, maar ik geloof niet dat ze iedere moeder waarvan het kind een lolly meepakt, meteen een winkelverbod geven."

Looden heeft juridisch advies ingewonnen bij de rechtswinkel, maar een gerechtelijke procedure is volgens hem erg duur. "En eigenlijk willen wij hier geen boodschappen meer doen. We hebben duizenden euro's naar deze supermarkt gebracht, en dan behandelen ze ons zo. Ik vind het onbeschoft."

'Geen discriminatie'

De bedrijfsleider van de supermarkt spreekt de beschuldiging van discriminatie tegen. "Dat is absoluut niet waar. We kwamen er pas later achter dat mevrouw niet van Nederlandse afkomst is. Dat is niet eens te zien."

Het verhaal rammelt volgens de bedrijfsleider aan verschillende kanten. "De vrouw spreekt zichzelf tegen als het gaat om het eerste incident. Eerst was het magazine toevallig in het karretje terechtgekomen en later dacht ze dat het gratis was."

De bedrijfsleider is boos dat hij wordt beticht van discriminatie. "Iedereen wordt hier hetzelfde behandeld. Ik pas ervoor om zo neergezet te worden."