De Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren heeft een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van de paardenbeul die actief is in Groningen. 

Twee particulieren hebben het tipgeld met 3.000 euro verhoogd.

In de provincie Groningen werden in korte tijd drie paarden mishandeld. Op 11 juli werd in Tolbert een paard met een mes bewerkt. Het dier liep hierdoor een grote snijwond op.

In het weekend van 19 en 20 juli werd in Glimmen een merrie met een scherp voorwerp in haar schaamstreek gestoken en op 23 of 24 juli werd een paard in Oldekerk met een scherp voorwerp mishandeld. Ook in de rest van het land werden de afgelopen tijd paarden toegetakeld.

Verschillende daders

Voorzitter Hans ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren hoop dat het tipgeld mensen over de streep trekt de dader of daders aan te geven.

"Je gaat ervan uit dat iedere weldenkende burger die over informatie beschikt dat sowieso wel zou doen, maar in deze tijden van recessie helpt het misschien als er ook nog eens een geldbedrag tegenover staat."

De voorzitter vermoedt dat de mishandelingen het werk zijn van verschillende daders. "Over het algemeen slaan dierenbeulen alleen toe op bekend terrein zodat ze weten hoe ze het snelst ongezien weg kunnen komen", zegt hij. "Ik vrees dat er in Nederland meerdere zieke geesten rondlopen."

Meldpunt

Julius Peters, voorzitter van de Groep Geneeskunde van het Paard en veearts, pleit donderdagochtend op Radio Noord voor een meldpunt voor paardenmishandeling. Samen met vakgenoten en dierenpolitie wil hij de mishandelingen beter in kaart brengen.