Groningse onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn door de Koninklijke Marine gevraagd om mee te gaan op expeditie naar een eiland in de Noordelijke IJszee.

Het gaat om onderzoekers van het Arctisch Centrum en het Willem Barentsz Poolinstituut. De Marine biedt ze de mogelijkheid om van 10 tot en met 24 augustus mee te gaan op expeditie naar het geïsoleerde eiland Jan Mayen.

Het onderzoeksteam gaat zich richten op archeologie en biologie. Het eiland is een afgelegen vulkaaneiland, zeshonderd kilometer ten noorden van IJsland en vijfhonderd kilometer ten oosten van Groenland.

Het is vierhonderd jaar geleden ontdekt door Jan Jacobsz Mayen, een walvisvaarder uit Amsterdam. Het eiland herbergt nog resten van de zeventiende-eeuwse Nederlandse walvisvaart. Dankzij de steun van de Marine hopen de onderzoekers dat een aantal zeer lastig bereikbare plekken met deze expeditie bereikt kunnen worden.

Walvissen

Dertig jaar geleden deed het Arctisch Centrum ook al onderzoek op Jan Mayen. De onderzoekers willen nu de beschrijvingen van toen vergelijken met hun eigen bevindingen. Ook willen ze walvissen gaan tellen en kwikmetingen gaan doen.

De expeditie wordt uitgevoerd met een gloednieuw patrouilleschip van de Marine, de Zr. Ms. Zeeland.