Groningen-Stad kent relatief weinig 'moeilijk verkoopbare woningen'. Dit in tegenstelling tot de rest van de provincie.

Dat blijkt dinsdag uit de nieuwste cijfers van de NVM.

De makelaarsvereniging bestempelt een huis als 'moeilijk verkoopbaar' als de vraagprijs minstens 20 procent verschilt van de geschatte marktwaarde én het pand al zeker een jaar te koop staat.

De NVM presenteerde dinsdag cijfers over de Nederlandse woningmarkt in het tweede kwartaal van 2014. De organisatie gaf elke regio een kleur (groen, geel of rood) om de hoeveelheid moeilijk verkoopbare woningen aan te duiden.

Groningen-Stad is, net als een groot deel van de Randstad, groen gekleurd: minder dan één op de vijf huizen is lastig kwijt te raken.

Overigens steeg de huizenprijs in Groningen-Stad met 4,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Dit jaar zijn er in het tweede kwartaal 579 huizen verkocht, aanzienlijk meer dan een jaar eerder (461 transacties).

Andere regio's

De regio's Grootegast en omstreken (huizenprijs +2,2 procent) en Slochteren en omgeving (-0,8 procent) kampen met meer 'moeilijk verkoopbare woningen': zo'n 18 tot 26 procent van het totale aanbod, genoeg voor een gele kleur op de kaart. In Noordoost- en Zuidoost-Groningen staan nog meer impopulaire huizen te koop: meer dan 26 procent.

De huizenprijs daalde met name in Noordoost-Groningen flink, namelijk met 9,8 procent. Zuidoost-Groningen kwam er wat dat betreft iets beter vanaf. De daling bleef beperkt tot 0,9 procent.