Als het aan initiatiefnemer Sil Doeksen ligt, plaatst hij over twee jaar opnieuw een groot scherm op de Grote Markt van Groningen waarop iedereen de voetbalwedstrijden van Oranje kan zien.

Over twee jaar, in 2016, vindt het EK plaats in Frankrijk.

"We hebben het tijdens dit WK voor de eerste keer mogen doen. Het is zeker een geslaagde proef", zegt Sil Doeksen van Horeca Combinatie Groningen (HCG), een groep horeca-uitbaters aan de zuidkant van de markt. "En als je ziet wat we hebben losgemaakt, denk ik dat de gemeente ook enthousiast is. Wij hebben in elk geval wel oren naar een herhaling op het EK van 2016."

In de afgelopen drie wedstrijden kreeg Doeksen aardig door hoe hij in een paar dagen tijd een gratis evenement voor 4500 mensen moet organiseren. "We hebben elke keer na afloop geëvalueerd, elke keer dingen aangepast en de derde keer hadden we het beste resultaat. Helaas was dat qua voetbal niet het geval."

Toiletten

Een van de dingen die HCG heeft geleerd, is het plaatsen van de juiste hoeveelheid toiletten. "Voetballiefhebbers vinden de wedstrijd spannend en iedereen gaat pas in de rust naar de wc, merkten we. Om lange rijen te voorkomen, hebben we het aantal wc's op een gegeven moment opgeschroefd van 30 naar 90."

Doeksen had ook interesse om de troostfinale komende zaterdag op een groot scherm te vertonen, maar zag daar na overleg met de gemeente vanaf. "Zo'n evenement vraagt toch veel van een stad, bijvoorbeeld van de hulpdiensten. We laten het hierbij."