Gedeputeerde Mark Brouwer van de provincie Groningen is blij met de financiële steun van ministerie van Infrastructuur en Milieu voor de Wunderline, de sneltreinverbinding tussen Groningen en Bremen.

"We kunnen nu in ieder geval de minimale variant uitvoeren", zegt hij.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om de reistijd te verkorten tot 1 uur en 23 minuten, maar die variant bleek veel te duur. Gekozen is nu voor de variant waarbij de reisduur ingekort wordt tot iets onder de twee uur. De trein zal om het uur tussen Groningen en Duitsland gaan rijden.

"Maar nu we de steun hebben van de politiek, kunnen we verder gaan lobbyen zodat we de trein ieder uur kunnen laten rijden", licht Brouwer toe. De gedeputeerde denkt dat er wel mogelijkheden zijn om dit te realiseren. Er zou dan nog 45 miljoen euro extra nodig zijn.

Impuls

Brouwer zegt dat de Wunderline zowel Groningen als Noord-Duitsland een enorme impuls geeft. "Door de kortere reistijd wordt Groningen met de Duitse steden verbonden waardoor het makkelijker wordt om in een van die steden te gaan werken", zegt Brouwer. Dat er belangstelling is voor een goede spoorverbinding tussen Groningen en Duitse steden bewijst het speciale Niedersachsenticket waarmee Groningers met korting naar Duitsland kunnen reizen.

Met de steun van de Nederlandse politiek gaat Brouwer nu praten met Duitsland over de concrete realisatie van de snelle spoorlijn. Ook hoopt hij op steun van Europa voor het project. Als alles meezit gaat de trein over een jaar of vijf rijden.