Schrijver Frank Westerman doet zondagmiddag een beroep op Arjen Robben om zich op te werpen als ambassadeur voor het aardbevingsgebied in Groningen.

De ster van het Nederlands elftal is geboren in Bedum. Daarom is hij daar de geknipte figuur voor, vindt Westerman.

Westerman doet zijn oproep in de kerk van Wittewierum tijdens de tweede Abt Emo-lezing, een initiatief van de Groninger Stichting Erfgoedpartners en beeldend kunstenaar Ynskje Penning. Zijn lezing houdt hij in de vorm van een open brief aan Robben.

"De zaak waarover ik je schrijf, is dringend", aldus Westerman. "Zij verdraagt geen uitstel. Bedum, je kent het beter dan ik, beeft."

De schrijver van onder meer De Graanrepubliek en Stikvallei doet in de open brief verslag van een samenleving die door aardbevingen ontwricht is.

Voetlicht

Aan het eind van de lezing doet hij een beroep op Robben. "Als zoon van het Boterdiep, wiens naam tot voorbij de Beringstraat wordt gekend, zou jij de zaak van de gasbevingen beter dan wie ook - nationaal én internationaal - voor het voetlicht kunnen brengen. De Groninger aardbevingszone waar jij vandaan komt, heeft een publicitaire pleitbezorger nodig. Niemand past die aanvallersrol beter dan jou. Hij komt je toe."

In het kerkje kunnen 120 mensen. Donderdag werd al bekend dat het alle toegangskaarten al waren vergeven.