De Grote Markt in Groningen kleurt opnieuw oranje. Vanaf 22.00 uur zaterdagavond zullen enkele duizenden voetbalfans de WK-kwartfinale Nederland-Costa Rica volgen via een megascherm voor het stadhuis.

Een aantal horecaondernemers aan de zuidkant van het plein heeft de handen ineengeslagen voor het gratis evenement.

Burgemeester Ruud Vreeman gaf woensdag groen licht en hoopt op een veilige avond en een feeststemming in de stad. "Het wordt hier in Groningen een fantastisch voetbalfeest. Met een hele mooie uitslag, natuurlijk", voorspelde hij.

De Grote Markt verandert net als tijdens de achtste finale in een gesloten evenemententerrein waarop maximaal 4500 bezoekers welkom zijn. De gemeente adviseert voetballiefhebbers om op tijd te komen, zodat ze verzekerd zijn van een plekje. Waarschijnlijk zijn ook de kroegen in de binnenstad snel vol.

Filmpje

Overigens is een filmpje over de Oranjefans die afgelopen maandag op de Grote Markt stonden, een hit geworden in Brazilië. De lokale krant A Tarde publiceerde donderdag een berichtje over de YouTube-video waarop het plein de adem inhoudt bij de beslissende penalty en vervolgens in juichen uitbarst. De beelden van VVD-wethouder Joost van Keulen zijn al zo'n 700.000 keer bekeken.