Het preventief fouilleren in het A Kwartier heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat zegt burgemeester Vreeman. Bij de eerste twee acties werd een aantal overlastplegers gepakt. Bij de latere acties waren die er niet meer bij.

Vreeman wil nog wel blijven fouilleren in het A Kwartier, omdat anders de mensen die overlast plegen weer terugkomen.

Twee mensen hebben een gebiedsverbod gekregen. De verwachting is dat er meerderen volgen. Daarnaast zijn er wapens en drugs in beslag genomen.

Drie ondernemers in het A-kwartier hadden via hun advocaat bij burgemeester Ruud Vreeman persoonlijke bescherming geëist. De ondernemers, drie broers die twee horecazaken exploiteren, voelden zich niet meer veilig in hun zaak. 

App

Er werd eerder ook al een proef gedaan met een app, waarbij inwoners en ondernemers van het A-kwartier bij onraad dit meteen aan de politie konden laten weten. Deze app bleek een beperkt succes, er kwamen maar tweehonderd meldingen binnen.

Het A-kwartier kampt met stelselmatige overlast door drugshandel, die vaak gepaard gaat met wapenbezit. De burgemeester heeft de wijk daarom aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Dat geeft de politie tot eind september meer bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en mobiel cameratoezicht.