Horeca ondernemers in de stad maken zich zorgen over het aanstaande rookverbod voor alle horeca en slaan de handen ineen. Eigenaren van kleine kroegen in Groningen komen vrijdag bij elkaar om te praten over het rookverbod. 

De Tweede Kamer heeft deze week besloten dat ook voor kleine kroegen het rookverbod gaat gelden.

Vrijdag komen een aantal kroeg eigenaren bij elkaar om te kijken of ze het tij nog kunnen keren. De bijeenkomst is een initiatief van Klaas Dekker, de eigenaar van Café Amicitia. Als de Eerste Kamer binnenkort ook besluit dat het rookverbod doorgaat, dan mag er vanaf 1 oktober nergens meer worden gerookt.

"Ik hoorde de eigenaar van Café De Kachel op de radio over het rookverbod. Het was voor mij de druppel.," aldus Klaas Dekker van café Amicitia aan de Noorderstationstraat. "Daarom heb ik een bericht op Facebook gezet. Wij gaan vrijdag bekijken wat de mogelijkheden nog zijn".

Meteen kreeg Dekker veel steun. De eigenaar van De Kachel komt vrijdagmiddag nar Amicitia om over zijn strijd tegen het rookverbod in kleine kroegen te praten. De Kachel kreeg landelijke bekendheid vanwege het aanvechten van het rookverbod in kleine cafés. De kroeg won de zaak.

Angst

Dekker zegt het verbod met angst en beven tegemoet te zien. “Nu is het lekker weer en zit iedereen op het terras. Maar dat is straks anders”, legt hij uit. “Dan willen ze binnen zitten en een kaartje leggen. Maar dat moet dan voortaan zonder rokertje.” Dekker vreest dat hij dan zijn zaak kan sluiten. “Of de mensen blijven weg, of ik moet de ene na de andere boete betalen.”

Samen met de eigenaar van De Kachel en andere geïnteresseerde kroegbazen wil Dekker kijken of er iets gedaan kan worden om het verbod aan te vechten. Tot nu toe hebben vijf eigenaren van eenmanszaken gezegd dat ze bij de bijeenkomst zullen zijn.