De deelnemers van de Dong Energy Solar Challenge krijgen woensdag 'concurrentie' uit onverwachte hoek. Een groep middelbare scholieren uit Noord-Nederland vaart een dagje mee. 

Ook het Groningse SDOG Racing Team, van wie de boot zondag in brand vloog, is weer van de partij.

De botenrace op zonne-energie duurt zeven dagen. Ruim dertig internationale teams varen van Blauwestad via Groningen, Zoutkamp, Drachten, Sneek en Harlingen naar Leeuwarden.

Pakweg vijftig leerlingen van acht middelbare scholen doen woensdag mee aan de etappe (met massastart), leggen een slalomparcours af en doen mee aan een sprintwedstrijd.

"De scholen hebben een bouwpakket gekregen, maar het blijft voor de 14- tot 18-jarigen best lastig om een boot op zonne-energie te bouwen", legt een woordvoerster van de wedstrijd uit. "De scholieren komen dit jaar alleen uit het noorden, maar een aantal andere scholen heeft al laten weten volgend jaar ook mee te willen doen. Het is een mooi project om te laten zien dat techniek niet suf is."

Brand

Het SDOG Racing Team legt vanaf woensdag de resterende etappes af. Deze deelnemers van Stichting Duurzame Onwikkeling Groningen zagen zondag in Blauwestad hoe de accu van hun boot ontplofte en het vaartuig vervolgens in vlammen opging.

"Ze mogen de boot gebruiken van een ander team, dat vier jaar geleden meedeed. Het team heeft een nieuwe accu, een stuur en wat andere dingen weten te ritselen en vaart nu weer." Ondanks hun hernieuwde deelname maken ze geen kans meer op een prijs.