Actiegroep Schokkend Groningen herkent zich niet in de conclusies van het rapport over terreurdreiging in Nederland. 

De groepering wordt volgens hen ten onrechte genoemd in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat maandag werd gepubliceerd.

"Wij zijn bang dat we worden bestempeld als terroristen. Dan kan er heel wat anders dan de politie en ME tegen ons worden ingezet", aldus John Lanting van Schokkend Groningen. De actievoerders handelen volgens hem slechts uit 'noodweer' tegen de gevaren van gaswinning. De link met terrorisme is volstrekt onterecht, meent hij.

"We zijn poeslief en geen terroristen of onrustzaaiers. We komen op voor onze rechten en hebben nooit terroristische middelen gebruikt", vindt hij. Volgens de NCTV zijn de acties tegen gaswinning begin dit jaar geprofessionaliseerd en verhard.

Groen Front

Dat komt vooral door de inmenging van de landelijk opererende milieugroepering Groen Front. Schokkend Groningen zegt amper contact te hebben met die organisatie. "Er zijn twee acties geweest waar het Groen Front ook bij was. Die acties zijn allemaal rustig verlopen."

Schokkend Groningen heeft de nationaal coördinator terrorismebestrijding Dick Schoof inmiddels uitgenodigd voor een gesprek. Hij is nog niet op de uitnodiging ingegaan.