Hoger opgeleiden in de provincie Groningen zijn niet echt bereid om lang te reizen naar hun werk. 

Nog niet eens de helft (48 procent) ziet het zitten om langer dan een half uur onderweg te zijn, blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Yacht.

De Groningse hbo- en wo-opgeleiden staan samen met hun Limburgse collega's op een 8e plaats wat reisbereidheid betreft. Flevolanders gaan het vaakst akkoord met ver woon-werkverkeer (58 procent). Zeeuwen zijn met 43 procent de hekkensluiter.

Landelijk gezien is de helft van de hoger opgeleide Nederlanders bereid om meer dan een half uur op de fiets, in de auto of in het openbaar vervoer te zitten. Maar voor een deel is dat in de praktijk niet eens nodig: momenteel reist slechts 42 procent langer dan een half uur.

Vorig jaar was dat 38 procent, in 2011 nog maar 32 procent. "Oorzaak is dat er, gedwongen door het economisch klimaat, banen worden geaccepteerd die verder van de woonplek afliggen", legt Yacht-directeur Dick Koopman uit.

Opvallend is dat mannen vaker (56 procent) bereid zijn langer dan een half uur op de fiets, in de auto of in het OV te zitten dan vrouwen (43 procent). ICT'ers zijn het meest bereid om lang onderweg te zijn, hoger opgeleiden in de communicatie, media en detailhandel het minst.