NS en ProRail gaan niet over één nacht ijs bij het wijzigen van de stationsnaam Groningen-Noord in de oude naam Noorderstation. De spoorinstanties overwegen pas een naamwijziging als de gemeente of de provincie daarvoor een officieel verzoek indient.

Dat laat een woordvoerster van NS Stations weten.

In brieven aan buurtvereniging Noorderplantsoen, die de oude naam van deze 130 jaar oude halteplaats in ere wil herstellen, leggen NS en ProRail uit dat aan een eventuele naamwijziging voorwaarden zijn verbonden. Een daarvan is dat de naam landelijk bekend moet zijn, licht de woordvoerster van NS Stations toe.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat alleen een gemeente of een provincie een verzoek tot naamswijziging kan indienen. ''Zo borgen we dat het voorstel breed gesteund wordt. Dat is voor ons heel belangrijk.'' Ze geeft aan dat het een ingrijpend en kostbaar proces is om een stationsnaam te wijzigen. Het blijft immers niet beperkt tot het ophangen van een nieuw bord, maar vergt grondige aanpassingen in onder meer de dienstregeling en de technische systemen.

Volksmond

De gemeente Groningen heeft nog geen officieel besluit genomen. Wel wordt er op ambtelijk niveau over het onderwerp gesproken. Een woordvoerder van de gemeente noemt een eventuele naamswijziging een sympathiek idee, maar zegt dat de benaming Noorderstation alleen in de volksmond wordt gebruikt.

"Officieel heeft het station nooit zo geheten. Ook zijn er forse kosten aan verbonden die de gemeente voor haar rekening moet nemen. We verwachten dat die kosten hoog zijn. We zullen moeten afwegen of de kosten opwegen tegen de baten", aldus de woordvoerder.

Hoofdstation

De gemeente wijzigde vorig jaar wel de naam van Groningen CS in Hoofdstation. Volgens de woordvoerder was dat gemakkelijker en minder kostbaar, omdat het geen officiële naamswijziging betrof. Hiervoor liet de gemeente alleen de stationsnaam op de bussen wijzigen.

Buurtbewoners dopen NS-station Groningen Noord woensdag op ludieke wijze om tot Noorderstation. De buurtvereniging hangt woensdagochtend twee banieren met deze naam aan de gevel. Dit gebeurt in aanwezigheid van stadshistoricus Beno Hofman. De spoorlijn van Groningen naar Delfzijl is deze maand 130 jaar oud. Sinds de nieuwbouw in 1973 heet het stationsgebouw Groningen-Noord.