Om te laten zien wat er gedaan wordt tegen de leegloop in de krimpregio’s, wordt zaterdag in provincie Groningen de Dag van de Daadkracht georganiseerd. 

Tijdens de dag worden zo’n veertig initiatieven in de provincie getoond. Het doel is dat bewoners inzien dat leegloop van de regio niet alleen maar negatieve effecten heeft. Met de juiste initiatieven kan het de leefbaarheid in een dorp verhogen. Voorbeelden zijn inloopcafés, ruilwinkels en speeltuinen.

Het gaat om initiatieven die bewoners zelf hebben opgezet. Een goed voorbeeld daarvan is de tuin in Vriescheloo, in Oost-Groningen. "Daar werden een aantal huurwoningen gesloopt en op het braakliggende terrein is nu een schooltuin gecreëerd. Oudere dorpsbewoners leren de kinderen er tuinieren, het heeft de dorpsschool aantrekkelijker gemaakt", aldus een van de organisatoren.

Verbeterde leefbaarheid

"Op die locatie is het vandaag erg druk. Geïnteresseerden krijgen uitleg hoe ze zelf met zo’n project kunnen beginnen en bewoners zien wat er in hun dorp allemaal gebeurt." Dat is precies het doel van de dag, bewoners van de krimpregio’s in Groningen in laten zien dat leegloop niet alleen maar negatief hoeft te zijn. Met de juiste inzet kan de leefbaarheid in een gebied verbeterd worden.

De getoonde initiatieven zijn voornamelijk in Noord- en Oost-Groningen, want dat zijn tevens de regio's die kampen met de grootste leegloop. 

Het programma duurt zaterdag nog tot 16.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk.