Veertig kinderen beloofden woensdag als 'politiekids' in Groningen om zich in te zetten voor een betere buurt. Vanaf volgende week gaan ze de straat op. 

'Politiekids' is een initiatief waarbij kinderen tussen de 6 en 10 jaar aan preventieve politieacties meewerken. Daarbij zullen ze bijvoorbeeld uit eigen beleving het gevaar van fietsen op de stoep aan volwassenen uitleggen. 

De veertig kinderen hebben zich vrijwillig opgegeven, met toestemming van hun ouders. Ze gaan onder begeleiding van echte politieagenten vanaf volgende week de straat op in de wijken Korrewegwijk, Indische buurt en De Hoogte. 

De onderwerpen van de preventieve acties worden in overleg met ouders, wijkagenten, de gemeente en omwonenden bedacht. De kinderen zullen vanaf nu zo'n zes keer per jaar de wijken in gaan, gekleed in speciaal ontworpen uniformen. 

De acties zijn een initiatief van de politie Amsterdam, die in 2011 begon met de 'Politiekids'. Vanwege succes beginnen de kinderen nu ook in andere steden. Groningen is de eerste stad in Noord-Nederland waar de kinderen de straat opgaan.