Burgemeester Ruud Vreeman wil niet dat de gemeente zich gaat bemoeien met eventuele feesten en evenementen in de binnenstad.  

Dat zei hij woensdagmiddag tijdens het actualiteitendebat over het alumniweekend van de Rijksuniversiteit Groningen.

Aanleiding zijn boze ondernemers die hun terrassen binnen moesten houden of vrijwel geen omzet draaiden door het evenement, dat afgelopen zaterdag werd georganiseerd. 

Vreeman vond dat de aanvragers van het debat aan het feit voorbij waren gegaan dat de RUG de stad een geweldig feest heeft aangeboden. Hij zei verder dat de universiteit alles keurig had geregeld. Hij vindt het onnodig dat de gemeente zich met de inhoud van het feest gaat bemoeien. “We gaan niet bepalen welke bandjes mogen spelen en waar de stoelen moeten staan”, zei hij.

Betere communicatie

Een van de gedupeerde ondernemers, eigenaresse van een kinderkledingstraat aan de Zwanestraat, laat in de vergadering haar stem horen. "Ik heb vrijwel niets omgezet afgelopen zaterdag, maar probeer niet om hier mijn gederfde inkomsten terug te krijgen. Ik wil in het vervolg betere communicatie bij dit soort evenementen."

Ze vindt steun bij verschillende partijen in de gemeenteraad. D66 vindt dat vooral de communicatie tussen de RUG, gemeente en de ondernemers geen schoonheidsprijs verdient. De PvdA vindt dat de gemeente eindverantwoordelijk moet blijven en erop moet toezien dat zaken goed geregeld worden. De partij wil een betere communicatie bij volgende evenementen.

Bij vergunningen moeten we explicieter zijn, zegde Vreeman toe. Maar hij kon niet beloven dat daarmee overlast voor ondernemers tot het verleden zullen horen. Excuses wilde hij niet aanbieden aan de ondernemers.