De gemeenteraad van Groningen doet expliciet een oproep aan vrouwen om te solliciteren naar de functie van burgemeester van de stad. 

Dat zegt Jetze Luhoff (D66) vanavond tijdens de extra raadsvergadering over de profielschets voor de nieuwe burgemeester.

Luhoff is voorzitter van de vertrouwenscommissie die de zoektocht naar een nieuwe burgemeester leidt. Bij de vergadering was de commissaris van de Koning Max van den Berg aanwezig.

Luhoff liet echter weten dat Groningen niet per se een vrouw als burgemeester wil, maar dat de stad 'de beste burgemeester' zoekt. "Kwaliteit staat voorop. Burgemeester zijn van Groningen is een hele zware functie, mede vanwege de extra rollen op het gebied van veiligheid. We kijken dus eerst naar inhoud."

Tijdens de vergadering bracht ook Van den Berg naar voren dat het belangrijk is dat er een ervaren burgemeester moet komen. Luhoff gaf ook aan dat de nieuwe burgervader een internationaal netwerk moet hebben, om de stad zo op de kaart te zetten. De vacature wordt waarschijnlijk deze week opengesteld.

Geïnteresseerden kunnen zich in een brief wenden aan de commissaris van de Koning. Hij zal de eerste selectie doen. Vervolgens is het aan de vertrouwenscommissie om gesprekken aan te gaan met de verschillende kandidaten. Volgens de wet moet de zoektocht binnen vier maanden zijn afgerond.