Vanaf september start in Groningen een oriëntatietraject van de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool waarbij scholieren geholpen worden met hun studiekeuze. 

Het traject is een initiatief van het voortgezet onderwijs, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Samen bieden ze een keuzetraject aan waarbij scholieren drie maanden lang twee dagen in de week geholpen worden bij het maken van een studiekeuze. 

Het traject kost 750 euro, meldt het Dagblad van het Noorden dinsdag. Het is specifiek bedoeld voor scholieren die na hun eindexamen een tussenjaar nemen en nog geen studiekeuze hebben gemaakt. Eind juni vindt een voorlichtingsbijeenkomst plaats. Als het project vanaf september goed verloopt, begint in februari een tweede traject.

Met de nieuwe voorstellen over het leenstelsel is het voor studenten echter heel ongunstig om komend jaar een tussenjaar te nemen. In plaats van studiefinanciering ontvangen zij vanaf 2015 een lening. Ondanks dat start het project om te proberen de hoge uitval onder eerstejaars te voorkomen.