Twee cafés in de binnenstad van Groningen tekenen officieel bezwaar aan tegen de vergunning die de gemeente heeft verstrekt voor het feest van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), aanstaande zaterdag. 

Ze moeten op last van de gemeente op die dag hun terrassen binnenhouden.

"We hebben nog een kort geding overwogen, maar willen de RUG hier niet het slachtoffer van laten zijn", zegt eigenaar Marcel Schlaman van News Café, dat samen met Goudkantoor een bezwaarschrift indient.

"Het is niet onze bedoeling om het feest tegen te houden, maar om de gemeente te dwingen in de toekomst zorgvuldiger om te gaan met ondernemers."

Op zaterdag sluit de RUG de viering van het 400-jarig bestaan af met een groot feest. Voor cafés aan het Waagplein heeft dat een vervelende bijkomstigheid: de terrassen moeten worden weggehaald. "Wij vinden dat de gemeente een onjuiste afweging heeft gemaakt, ook juridisch gezien", zegt Schlaman.

Horeca

Een terrasverbod kan voortvloeien uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). "Maar de openbare orde en veiligheid moeten dan in het geding zijn, en dat is nu niet aan de orde", meent Schlaman.

"Er is in feite tegen ons gezegd: u moet plaatsmaken voor een evenementenorganisator. Daar is de APV niet voor bedoeld. De organisatie zet er zelf horeca neer. In feite wordt de horeca-exploitatie op het plein overgenomen. Daar zijn wij niet in betrokken. Het is ons twee weken geleden gepresenteerd als voldongen feit."

Bezwaarschrift

Het bezwaarschrift wordt een dezer dagen namens News Café en Goudkantoor ingediend door Koninklijke Horeca Nederland. Of de cafés daarna nog verdere juridische stappen nemen, hangt af van het antwoord waar de gemeente mee komt. Schlaman: "Als er een verschil van inzicht blijft, kunnen we het aan de bestuursrechter voorleggen. Dat sluit ik niet uit, ik ben bereid die stap te nemen."