De dertigjarige Fries Rudy Olijve heeft woensdagnacht de Jonge Ondernemersprijs van het Noorden ontvangen. De prijs werd uitgereikt op de Week van de Ondernemer in Groningen.

Eerder op de avond waren in congrescentrum Martiniplaza al drie provinciewinnaars aangewezen. Olijve werd uitgeroepen tot totaalwinnaar van de verkiezing, waarmee hij zich de beste jonge ondernemer van Noord-Nederland mag noemen.

De zelfstandige uit Appelscha noemt zijn uitverkiezing overweldigend. "Ik had vanmorgen honderdveertig e-mailtjes met felicitaties." Olijve denkt dat hij veel profijt van zijn titel zal hebben. "Dit legt je geen windeieren. Voor mijn naamsbekendheid is dit erg goed."

De jury wees Olijve vooral als winnaar aan omdat hij in de conservatieve en financieel noodlijdende bouwbranche een vernieuwend concept heeft opgezet. De bouwondernemer levert een totaaloplossing aan aannemers, door vanuit zijn bedrijf Olijve Metaal zowel staalconstructies als dak- en gevelbeplating aan te bieden. Olijve werkt met innovatieve materialen.

"Dat leidt tot verkorting van de bouwtijd en vermindering van faalkosten", legt de Fries uit. "Aannemers hebben daardoor één aanspreekpunt in het bouwproces, en hoeven de planning niet met zes uitzonderlijke partijen te bespreken. We ontzorgen aannemers, die toch al genoeg risico’s lopen."

Over de grens

Olijve zette zijn bedrijf drieënhalf jaar geleden op, en heeft inmiddels zo’n dertig man personeel in dienst. Hij doet nu nog vooral klussen in Noord-Nederland, maar wil zich ook op de rest van Nederland gaan richten.

"Daarvoor heb ik een financier nodig om machines aan te schaffen, en bouwondernemers die in mijn idee meewillen en een vestiging in bijvoorbeeld Noord-Holland of Brabant willen opzetten. Mogelijk wil ik daarvoor een franchiseformule hanteren. Je kunt uiteindelijk niet alles zelf doen."

Ook kijkt Olijve naar mogelijkheden in het buitenland. "Ik wil graag de grens over. Duitsland ligt voor de hand, maar daar zijn al veel partijen aan de slag. Oost-Europa lijkt me een erg interessante markt."