Tijdens de Week van de Ondernemer zijn woensdagavond drie jonge zelfstandigen uit Groningen, Friesland en Drenthe bekroond met de Jonge Ondernemersprijs.

De prijzen werden uitgedeeld In het Groningse congrescentrum Martiniplaza. De verkiezing was onderdeel van de Nacht van de Uitblinkers, die de eerste dag van het ondernemersevenement afsloot.

Aaldrik Haijer (28) werd uitgeroepen tot de beste jonge ondernemer van de provincie Groningen. Met zijn bedrijf Water & Energy Solutions realiseert hij op innovatieve wijze energiebesparingen, onder andere bij multinationals als Philips en BASF.

"We verbeteren op een duurzame manier de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie", legde Haijer na zijn uitverkiezing uit. "Fabrieken gebruiken minder energie én besparen geld. We zijn bezig het concept ook uit te rollen in België en Duitsland."

Drenthe

Bas van Dijk (35) sleepte met zijn bedrijf Zorgon BV de Drentse trofee in de wacht. Van Dijk levert software en ict-consultancy aan ziekenhuizen, onder andere op het gebied van elektronische patiëntendossiers.

"Een mooie kroon op het harde werk van de afgelopen twee jaar", zei Van Dijk trots. "Met onze expertise willen we nog breder actief worden in de zorgmarkt. We willen naast ziekenhuizen ook ggz-instellingen gaan bedienen."

Friesland

Rudy Olijve (30) ging naar huis met de Friese provincieprijs. De bouwondernemer levert een totaaloplossing aan aannemers, door vanuit zijn bedrijf Olijve Metaal zowel staalconstructies als dak- en gevelbeplating aan te bieden. Dit leidt tot verkorting van de bouwtijd en vermindering van faalkosten.

Juist in een sector die het financieel lastig heeft is innovatie belangrijk, benadrukte Olijve. "Als je niet naar iets nieuws zoekt, zal er ook niets nieuws komen. Wij zorgen ervoor dat aannemers niet met zes verschillende partijen in zee hoeven te gaan. Daarmee komen we hen tegemoet in de oplopende kosten en risico's waar zij mee kampen."

Later op de avond wordt uit de drie ontvangers van de provincietrofeeën nog een totaalwinnar voor Noord-Nederland gekozen.