Groningse gemeenten sluiten een groot deel van Synergon, een bedrijf in de sociale werkvoorziening. Honderd mensen met een arbeidsbeperking verliezen daardoor hun werk.

Peter Wiechmann, onderhandelaar van Abvakabo FNV, maakt dat bekend.

"Dit is een zwarte dag voor de medewerkers. Dit is het zoveelste voorbeeld van de afbraak van de sociale werkvoorziening", aldus Wiehmann. De vakbonden en medewerkers zijn boos over de sluiting van het bedrijf en eisen opheldering.

Wiechmann: "De gemeenten trekken onverwacht de stekker eruit. Zolang er nog geen werk voor arbeidsgehandicapten is bij gewone bedrijven, mogen SW-bedrijven niet worden afgebroken."

Alternatieven

De vakbonden willen alternatieven voor de sluiting zien en willen weten wat er met de honderd medewerkers en hun begeleiders gaat gebeuren.

Abvakabo FNV maakt zich grote zorgen over hun kansen. "Overal zie je dat SW-bedrijven worden uitgekleed zoals in Groningen. Er blijft straks eenzijdig werk over. Dat mogen we niet laten gebeuren. Mensen met een arbeidsbeperking verdienen volwaardig, divers werk waarin zij zich kunnen ontwikkelen net als ieder ander. Zij mogen niet wegkwijnen of achter de geraniums verdwijnen."