Ruim 600 biomedische studenten uit 59 verschillende landen zijn van dinsdag tot en met vrijdag bijeen in het Universitair Medisch Centrum Groningen voor het International Student Congress of (bio)Medical Sciences (ISCOMS).

Nobelprijswinnaar en Israëlisch scheikundige Ada Yonath is een van de sprekers.

ISCOMS wordt van 3 tot en met 6 juni gehouden en staat volgens het UMCG bekend als een van de meest vooraanstaande biomedische studentencongressen in Europa. Medische en biomedische studenten uit de hele wereld presenteren er hun onderzoek. Voor hen biedt ISCOMS vaak een eerste podium in een wetenschappelijke carrière. Daarnaast zijn er tal van workshops op ieder biomedisch vlak.

Nobelprijswinnaar professor Ada Yonath (Scheikunde 2009) deed baanbrekend onderzoek naar de structuur en functie van ribosomen. Zij slaagde erin om de werking van meer dan 20 antibiotica te verklaren. Een andere bekende spreker is de natuurkundige professor Albert van den Berg van de Universiteit Twente. Hij won in 2009 de Spinozapremie voor zijn onderzoek op het gebied van Labs-on-a-Chip, minilaboratoria die op een chip passen.

Breuer

De derde sprekers is Christopher Breuer, chirurg in het Nationwide Children's Hospital in Columbus in de Amerikaanse staat Ohio. Hij heeft tijdens een 12 uur durende hartoperatie een bloedvat gemaakt van stamcellen en deze geïmplanteerd bij een peuter met een ernstig onderontwikkelde linker hartkamer.

Daarnaast zal er dit jaar een debat zijn onder leiding van Rudi Westendorp. Hij is bekend van het boek Oud worden zonder het te zijn.