De GGD in Groningen is de afgelopen weken druk geweest met de screening van asielzoekers op tuberculose. Van al degenen die ons land binnenkomen moet op de dag van aankomst een röntgenfoto gemaakt worden. 

De uitkomst daarvan moet de volgende dag bekend zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, worden meer mensen ingezet om te screenen.

''We hebben drie weken lang een piek gehad van rond de 200 mensen per dag die gescreend moeten worden'', legt Tita Klimp van de GGD in Groningen uit.

Momenteel worden er in Groningen zo'n tachtig mensen per dag onderzocht op tbc. De GGD in deze regio doet de screening van alle asielzoekers die bij Ter Apel binnenkomen - dat zijn asielzoekers die over land komen. Volgens Klimp zijn dat grofweg de meesten. De GGD in Amsterdam doet de screening van asielzoekers die via Schiphol aankomen.

Grote toestroom

Nederland kent op dit moment een grote toestroom van asielzoekers. Het zijn vooral mensen uit Syrië en Eritrea. Kinderen van 0 tot 4 jaar uit Syrië worden bij binnenkomst gevaccineerd tegen polio.

Overigens blijken maar weinig asielzoekers die ons land bereiken, tbc te hebben. Sinds de grote toestroom begon, bleken maar vijf of zes van de in Groningen geteste mensen tbc te hebben. Asielzoekers met tbc worden meteen naar Beatrixoord gebracht en daar in isolatie verpleegd.