De 21e editie van de Lauwersloop is vrijdag gewonnen door de Groningse Studenten Triathlon Vereniging Tritanium.

De Groningse studentenvereniging voor triathlonlopers werd op de voet gevolgd door de lopers van het eerste team van hardloopvereniging Vitalis (tweede) en roeivereniging Oud-Gyas (derde). De Lauwersloop is een estafetteloop voor studenten die dit jaar voor het eerst sinds 2000 weer werd georganiseerd.

De honderden deelnemers liepen, meestal gesteund door een lekker zonnetje, van Leeuwarden via Lauwersoog naar Groningen. Onder de teams waren veel Groninger studentensportverenigingen. Ze legden een totale afstand van ongeveer 115 kilometer af, verdeeld over 17 etappes. De snelste ploeg liep de gehele afstand in 7.36 uur.

Door een fout in de organisatie liepen vier lopers in de kopgroep een verkeerde route. Tijdens het laatste stuk van de Lauwersloop, van Zuidwolde naar Groningen met de finish op de Grote Markt, kwamen een aantal lopers vanuit een zijstraat aan. Zij liepen ter hoogte van de finishboog achter op de menigte toeschouwers en moesten door het publiek heen om te kunnen finishen. 

De Lauwersloop vond plaats tussen 1981 en 2000 en werd ook wel de Batavierenrace van het Noorden genoemd. Omdat dit jaar de Rijksuniversiteit Groningen 400 jaar bestaat, is besloten om het evenement in ere te herstellen. Het is de bedoeling dat de Lauwersloop vanaf nu weer jaarlijks wordt gelopen.