Vrijdag wordt de 'Batavierenrace van het noorden' georganiseerd, een hardloopwedstrijd die van Leeuwarden via Lauwersoog naar Groningen gaat. 

De Lauwersloop is een estafetteloop voor studenten en medewerkers van de RUG. De totale afstand van 115 kilometer is opgeknipt in 17 etappes. 

Het evenement werd vanaf 1981 elk jaar georganiseerd en groeide uit tot een groot hardloopevenement voor studenten. In 2000 werd de wedstrijd voor het laatst gelopen, er deden toen ongeveer 1000 studenten in 70 teams mee. 

Vanwege het 400-jarige bestaan van de Universiteit zal de Lauwersloop in dit lustrumjaar weer plaatsvinden. Vrijdag doen 48 teams mee met het evenement, één persoon loopt de hele afstand solo. 

Wandeltocht

De lauwersloop begint om 7.15 uur in Leeuwarden en de meeste teams finishen rond 19.00 uur op de Grote Markt in Groningen. 

Donderdag is begonnen met de 'walk for infinity', een wandeltocht van Oost-Friesland naar Groningen. De tocht hoort ook bij het lustrumfeest van de universiteit. Net als de Lauwersloop finisht de wandeltocht vrijdagavond op de Grote Markt. "De twee evenementen samen leggen een verbinding tussen de historische Friese landen en de provincie Groningen en Friesland", schrijft de universiteit daarover op haar website.