De door zonne-energie voortgedreven raceboot Eclips wordt op 7 juni gedoopt door staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld. 

De Eclips is gebouwd door het SDOG Racing Team uit Groningen en doet eind juni mee aan de DONG Energy Solar Challenge. Dat is een bootrace vanaf de Blauwe Stad bij Winschoten, via Groningen naar Leeuwarden.

Er doen zestig teams mee, zowel internationaal als nationaal. De Eclipse is gebouwd door Erik Zwart, Lude Feldbrugge en Niek van Prooijen. Na twee jaar hadden deze oud-studenten van de Hanzehogeschool het ontwerp en de bouw voltooid. De Eclips is 6,5 meter lang, 2,4 meter breed en heeft slechts 12 centimeter diepgang. De boot is bedekt met zonnepanelen, om de energie op te nemen.

De drie ontwerpers hebben samen de Stichting Duurzame Ontwikkeling Groningen (SDOG) opgericht. In 2008 en 2010 waren ze al onderdeel van het raceteam van de Hanzehogeschool. De Solar Challenge start zaterdag 28 juni en duurt zeven dagen. De race wordt sinds 2006 elke twee jaar georganiseerd. Jongeren met een technische achtergrond vanuit de hele wereld kunnen via deze race kennis over zonne-energie met elkaar delen.